Stuur een bericht aan V&B (Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker)

Stuur een bericht aan
V&B (Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker)

V&B (Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker)

It starts in wonder and it ends in wonder.

Deze monolitische semi-abstracte sculpturen vertrekken vanuit een fascinatie voor de geologische processen die de wereld gedurende miljoenen jaren hebben gevormd in relatie tot de manier waarop de mens symbolische waarde toekent aan zijn omgeving. Het gevoel van onstaansgeschiedenis en betekenis proberen we te verwezenlijken door een lang traag proces aan te gaan van opbouwen, afschuren, restoratie en tekening. Deze handelingen herhalen zich meerdere malen om tot een sensitief, zacht, gepolijst oppervlak te komen.

Werk

Bio

Ons werk bestaat uit schilderijen, installaties en sculpturen. Het werk combineert historische referenties met geleende elementen uit de media en populaire cultuur. Zowel spontane inspiratie als kritische interesse onthullen onverwachte combinaties die de kijker uitnodigen om doorgaans gemiste verbanden te zoeken. We zoeken naar een bonte overdracht tussen atmosferische en grafische, abstracte en figuratieve, stille en chaotische krachten.

Sinds de oprichting hebben V&B meerdere solo- en groepstentoonstellingen gedaan in binnen- buitenlandse musea, expositieruimtes en galeries zoals o.a. Torrance Art Museum, Gemeente Museum Den Haag, TENT Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Galerie Jaap Sleper, Co-Prosperity Sphere, Chicago. Daarnaast hebben ze meerdere prijzen en beurzen gewonnen waaronder De Nieuwe Rembrandt van de AVRO, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en Bijdrage Bewezen Talent van het Mondriaanfonds. Hun werk is vertegenwoordigd in vele collecties zoals Centraal Museum Utrecht, Museum Voorlinden, VU MC, AKZO NOBEL Art Foundation, Fondazione Arnaldo Pomodoro en andere privé collecties.De keuze van V&B (Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker)

Daan den Houter

Alex en Daan hebben 5 jaar geleden de Bcademie opgezet waarin vooral veel vragen over de rol van kunst(enaar) in de maatschappij voorbij komen. Vragen over de waarde van dingen komen ook terug in het werk van Daan den Houter. Wie bukt er nog voor een eurocent? Kan je een uur aan één lijn tekenen, kan je dat ook 8 uur lang doen; een hele werkdag? Hij is een kunstenaar die net als wij veel verschillende interesses heeft van waaruit hij werkt. Zelf verdeelt hij deze aandacht in sociale-, autonome- en schilderkunst, waarbij je meteen kan zien dat de categorie schilderkunst voor een groot gedeelte bestaat uit het bevragen van de schilderkunst; schilderijen die in een bak latex zakken, in beton gegoten zijn of met het beeld tegen de muur gekwakt zijn. De laatste tijd maakt hij vooral veel ‘schilderijen’ met gekleurde strepen die in hout gefreesd zijn en opgevuld met epoxy. Daarnaast maakt hij prachtige kleurige efemere ijsschilderijen die in de loop van de tijd veranderen van redelijk ‘normaal’ schilderij naar vlek op muur en grond. Een totaalperformance waarin ieder moment zijn eigen schoonheid en fascinatie kent die je niet vast kan houden; de waarde ligt in het moment en niet in het product.

Maud van den Beuken

Maud van den Beuken behoort tot de allereerste lichting kunstenaars die afstudeerden van de Bcademie in 2015. Zij vraagt zich net als wij af hoe de wereld in elkaar zit en wat de relaties zijn tussen dingen die misschien niemand opvallen. Waar haar werkwijze echter totaal verschilt met die van ons, is dat zij een conceptueel projectmatig traject aangaat waarin ze reist, kijkt, denkt, wandelt, fotografeert, meet, scant en (3d) print om zo vat te krijgen op de wereld om haar heen.