Over

Open zelf de deuren van steeds meer ateliers van hedendaagse kunstenaars en ontdek interessante verbanden en een nieuwe vorm van onderlinge solidariteit.

Laat je meenemen door de gedrevenheid van kunstenaars over hun werk en hun liefde voor het werk van een collega. Via hun aanbeveling of die van onze ambassadeurs ontdek je voortdurend nieuw werk.

Je kan je eigen selectie achter de schermen maken of eenvoudig contact leggen met een kunstenaar voor een atelierbezoek.
We moedigen de directe aankoop vanuit het atelier aan, omdat kunstenaars elkaar daarmee steunen via het Solidariteitsfonds.

Manifest

De Kunstambassade Rotterdam:

is gebouwd door kunstenaars voor kunstenaars
maakt van solitaire kunstenaars solidaire kunstenaars
steunt kunstliefhebbers bij het steunen van kunst en kunstenaars
is nu nog lokaal en pilot, straks landelijk
is voor iedereen die om kunst geeft.

Veelgestelde vragen

Wat is de kunstambassade?

De Kunstambassade Rotterdam is een online ateliergebouw waarin beeldend kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar vinden zonder barrières. Een gebouw zonder drempels, dat verwantschappen als gangen tussen studio’s onthult. Het nodigt kunstliefhebbers uit om intuïtief te dwalen, nieuw werk te ontdekken en om direct in contact met de kunstenaars te komen. Het doel is de promotie van het echte atelierbezoek, waar goede gesprekken en directe verkopen plaats kunnen vinden. De Kunstambassade is gebouwd op solidariteit van kunstenaars met elkaar en van kunstliefhebbers met de kunsten en de makers.

Waarom is de kunstambassade nodig?

Directe aanleiding is Corona: de financiële gevolgen voor kunstenaars van het wegvallen van verkoop- en presentatiemogelijkheden op beurzen en tentoonstellingen. Corona treft de hele kunstwereld, maar steunmaatregelen van overheden bereiken slechts mondjesmaat de individuele makers van beeldende kunst. Met de Kunstambassade helpen kunstenaars elkaar hun vak professioneel te blijven uitoefenen in Coronatijd. Daarnaast is er het verlangen naar andere manieren van contact leggen, van verbindingen maken en zaken doen..

Van wie is de kunstambassade?

Kunstenaars
De Kunstambassade is gebouwd door kunstenaars voor kunstenaars, die naast solitair ook solidair zijn. Ze laten de Kunstambassade zelf groeien: iedere nieuwe deelnemer draagt een volgende kunstenaar voor, richt het eigen online atelier met zorg in en draagt het initiatief voor de Kunstambassade verder uit. Bij verkoop via de Kunstambassade doneren kunstenaars een percentage van de opbrengst aan het gezamenlijke solidariteitsfonds, dat periodiek uitkeert aan alle deelnemers.

Kunstliefhebbers
Via de Kunstambassade steunen kunstliefhebbers de basis van beeldende kunst: de makers. Zij leggen contact met deelnemende kunstenaars, gaan online en offline op atelierbezoek, kopen kunstwerken en verspreiden het nieuws over opzet en inhoud van de Kunstambassade. Door een kunstwerk te kopen steunt de kunstliefhebber niet alleen de individuele maker, maar ook het collectief van kunstenaars.

Ambassadeurs
De ambassadeurs van de Kunstambassade zijn verzamelaars, bemiddelaars en kunstliefhebbers die hun (inter-)nationale reputatie en netwerken inzetten voor dit initiatief. Zij dragen nieuwe deelnemers voor en stellen atelierroutes samen met persoonlijke toelichting, die bezoekers van de Kunstambassade leiden langs kunstenaars van hun keuze.

Iedereen
Uiteindelijk is iedereen ambassadeur van de Kunstambassade: de ambassadeurs, de kunstliefhebbers die het verhaal van de Kunstambassade verder vertellen, de kunstenaars die andere kunstenaars uitnodigen en hun inhoudelijke verwantschappen toelichten. De Kunstambassade is een persoonlijk community project, van kunstenaars voor kunstenaars, van kunstliefhebbers voor kunstliefhebbers, van iedereen voor het voortbestaan van een rijke en brede basis voor de beeldende kunst.

Hoe werkt het?

Organisatie
Om de Kunstambassade Rotterdam te kunnen bouwen hebben de initiatiefnemers een stichting opgericht. Het bestuur van de stichting bewaakt de doelstellingen van het initiatief, vastgelegd in de statuten, en controleert de geldstromen die erin rondgaan. In het bestuur hebben te allen tijde tenminste twee beeldend kunstenaars zitting. Een redactieraad adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd over de inhoudelijke koers. Bovendien ziet zij erop toe dat het groeiende deelnemersveld een goede afspiegeling is van de Rotterdamse kunstwereld. Een klein redactioneel team, bestaande uit Rotterdamse kunstenaars, heeft de dagelijkse leiding.

Financiën
Alle prijzen vermeld bij de werken zijn inclusief BTW. De kunstenaar schenkt bij verkoop 20% aan het Solidariteitsfonds van de Kunstambassade. Eenmaal per jaar wordt dat hele bedrag verdeeld onder de deelnemers, die hiermee in feite aandeelhouders zijn. Let wel, onder alle deelnemers, ook zij die weinig of niets hebben verkocht. Zo verdient iedere kunstenaar ook voor zijn mededeelnemers: solidariteit.
De financiële administratie van kunstverkoop en projectorganisatie is volstrekt gescheiden. Financiering van projectorganisatie en redactie voor ondersteuning en continuïteit van de website gaat via fondsenwerving.

Hoe werkt de website?

Klik op de atelierfoto van een kunstenaar en betreed haar of zijn virtuele atelier met beelden en teksten over het werk. Laat een bericht achter via de virtuele deurbel voor direct contact met de kunstenaar: vragen over het werk, afspreken van een atelierbezoek, etc. De site is uitdrukkelijk bedoeld als voorportaal van het ‘live’ contact tussen kunstenaar en kunstliefhebber. Ga verder in de Kunstambassade door de keuze van deze kunstenaar te volgen en/of aan te sluiten op de keuze van een ambassadeur waarin deze kunstenaar is opgenomen. Of keer terug naar het hoofdmenu: de stroom atelierfoto’s of het overzicht van kunstwerken waar heel makkelijk een eigen selectie van te bouwen is op een eigen pagina, of traceer een nieuwe eigen route door het online ateliergebouw van de Kunstambassade.

About

Initiatiefnemers
De Rotterdamse beeldend kunstenaars Olphaert den Otter, Silvia B., Robin Kolleman en Anne Wenzel, samen met cultureel adviseur Christine de Baan, zijn de initiatiefnemers voor de Kunstambassade – met steun en advies van kunstverzamelaars Jaap Rodrigues Pereira, Reyn van der Lugt en Alexander Ramselaar. Vanaf de Coronazomer van 2020 werkten zij als vrijwilligers maandenlang hard voor dit goede doel. Per 1 mei 2021 zijn hun uitvoerende taken overgenomen door een redactioneel team van Rotterdamse kunstenaars. Nu de Rotterdamse pilot van de Kunstambassade draait is de organisatie bezig de opzet in goed overleg te delen met vergelijkbare kunstenaarsinitiatieven in andere regio’s.

Bestuur
Els Leclercq, voorzitter
Eric jan Krupe, penningmeester
Hugo Bongers
Olphaert den Otter
Wing Tang
Kim Hospers

Redactieraad
Hans Walgenbach
Jacob Henriquez
Jeroen Bosch
Sophie de Vos
Quinda Verheul
Jochem Rotteveel

Supportteam
Kim Hospers

Ontwerp en ontwikkeling website
Peter Schoonenberg/PMS72
Bart Driessen
Maurits de Bruijn

Contact
Stichting Kunstambassade Rotterdam
Voorschoterlaan 92, 3062KS, Rotterdam
info@kunstambassade.nl
KVK 80755305
RISN 8617.88.059

Informatie Stichting Kunstambassade Rotterdam

Fondsen

De Kunstambassade is mede mogelijk gemaakt door: