Stuur een bericht aan Sonia Rijnhout

Stuur een bericht aan
Sonia Rijnhout

Sonia Rijnhout

Mijn schilderijen, tekeningen en wandschilderingen bestaan uit basiselementen: blokken, bollen, balken en letters/woord/tekstfragmenten.
Deze bestanddelen zijn zowel spontaan als weloverwogen geordend en liggen in lagen over elkaar.

Ik verlang dat de blik van de toeschouwer zichzelf een weg kijkt in de wirwar van elkaar overlappende webachtige structuren: een weg uit een doolhof, een vlucht door het centrum van een metropool ervaart.
Ik hoop dat de toeschouwer zich verliest in deze grootstedelijke weefselstructuren, opgaat in de wervelingen van kleuren en patronen van deze geschilderde voorstellingen die ervaringen kunnen oproepen van beweging en verplaatsing.

In mijn werkwijze is toeval mijn onmisbare medespeler.
Aangezien toeval blind is, terwijl ik kan zien en een beetje inzicht heb, neem ik de vrijheid in te grijpen indien ik dat wenselijk vind, bijvoorbeeld, wanneer al te complexe opeenhopingen ontstaan die ik zorgvuldig moet opbouwen.

Ik beschouw de met elkaar verweven compositie-onderdelen en structuren als suggesties voor niet-hierarchische harmonische modellen die wellicht ontsnapping bieden uit een maatschappij die streeft naar verstikkende regelzucht en controle.

Werk

Bio

opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten (Willem de Kooning Academy), Rotterdam
Koninklijke Subisidie voor vrije schilderkunst 1980;
(solo)tentoonstellingen: Galerie van Kranendonk, den Haag, Galerie Art Affairs, Amsterdam, TENT, Rotterdam;
wandschilderingen in opdracht a.a. UMC, MinEZ, Symposium Gorinchem, Gemeente Sliedrecht
wandschilderingen als bijdrage aan tentoonstellingen: Stedelijk Museum Schiedam, W139, TENT/CBK, Carrara, Weiner wall (Tetterode, Amsterdam), Murals: ACEC, 2016; PHK 18 206, Studio Omstand, Arnhem, 2018; Pictura "En nu" (titel werk: Geen reden tot publiek)2020; Wild Summer of Art, Brutus, Rotterdam, 2022
Groepsexposities: Amsterdam (W139), Galerie Kienzle (Berlijn), Remba gallery (Los Angeles), Irvine Fine Arts Centre, CA, Valence
Stipendia/werkbeurzen: Rotterdamse kunststichting, Fonds BKVB, Mondriaan Stichting

De keuze van Sonia Rijnhout

Dagmar Baumann

Van Dagmar Baumann zag ik onlangs in Hilton Artlab een enorme wandschildering die grote indruk op mij maakte: een schijnbaar achteloze atmosferische "veeg" die uit één kleur bestond, een stralend roze oranje. Haar schilderijen zijn vaak complexer opgebouwd uit wervelende vegen van met een lichte toets aangebrachte verf.