Stuur een bericht aan Sonia Rijnhout

Stuur een bericht aan
Sonia Rijnhout

Sonia Rijnhout

Mijn schilderijen, tekeningen en wandschilderingen bestaan uit basiselementen: blokken, bollen, balken en letters/woord/tekstfragmenten.
Cirkels en vierkanten staan gelijktijdig voor de eenheid in de oneindige verscheidenheid van het bestaan. De "balken" representeren binnen deze drie-eenheid de oneindigheid, het eeuwige.

Ik verlang dat de blik van de toeschouwer opgaat in de wirwar van elkaar overlappende webachtige structuren, een route zoekt in een doolhof, het kijken als een reis door de boven- en ondergrondse weefsels van een metropool ervaart en betoverd wordt door de wervelingen van de kleuren en de patronen van deze geschilderde voorstellingen.

In mijn werkwijze bepaalt toeval als medespeler de schilderkunstige of getekende "voorstelling";
toeval als de willekeurige uitkomst van tien mogelijkheden per categorische vraag.
Waar een door toeval bepaalde uitkomst geen duidelijk beeld geeft bepaal ik naar eigen inzicht zelf wat er moet gebeuren.

De uitkomsten van de bewerkingen beschouw ik als suggesties voor niet-hierarchische maar harmonische modellen die een uitweg bieden aan de regelzucht en controle van de surveillance samenleving.

Werk

Bio

opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten (Willem de Kooning Academy), Rotterdam
Koninklijke Subisidie voor vrije schilderkunst 1980;
(solo)tentoonstellingen: Galerie van Kranendonk, den Haag, Galerie Art Affairs, Amsterdam, TENT, Rotterdam;
wandschilderingen in opdracht a.a. UMC, MinEZ, Symposium Gorinchem, Gemeente Sliedrecht
wandschilderingen als bijdrage aan tentoonstellingen: Stedelijk Museum Schiedam, W139, TENT/CBK, Carrara, Weiner wall (Tetterode, Amsterdam), Murals: ACEC, 2016; PHK 18 206, Studio Omstand, Arnhem, 2018; Pictura "En nu" (titel werk: Geen reden tot publiek)2020; Wild Summer of Art, Brutus, Rotterdam, 2022
Groepsexposities: Amsterdam (W139), Galerie Kienzle (Berlijn), Remba gallery (Los Angeles), Irvine Fine Arts Centre, CA, Valence
Stipendia/werkbeurzen: Rotterdamse kunststichting, Fonds BKVB, Mondriaan Stichting

De keuze van Sonia Rijnhout

Dagmar Baumann

Van Dagmar Baumann zag ik onlangs in Hilton Artlab een enorme wandschildering die grote indruk op mij maakte: een schijnbaar achteloze atmosferische "veeg" die uit één kleur bestond, een stralend roze oranje. Haar schilderijen zijn vaak complexer opgebouwd uit wervelende vegen van met een lichte toets aangebrachte verf.