Stuur een bericht aan Sonia Rijnhout

Stuur een bericht aan
Sonia Rijnhout

Sonia Rijnhout

Mijn schilderijen, tekeningen en wandschilderingen zijn opgebouwd uit blokken, bollen, balken, rasters en letters/woord/tekstfragmenten.
Deze bestanddelen zijn zowel spontaan als weloverwogen geordend en liggen in lagen over elkaar.

Ik verlang dat de blik van de toeschouwer zichzelf een weg kijkt in de wirwar van elkaar overlappende weefselachtige structuren, een weg uit een doolhof, een vlucht uit het centrum.
Ik hoop dat de toeschouwer zich verliest in deze spinsels en opgaat in de wervelingen van kleuren en patronen en, als in een roes, deze werkelijkheid intens ervaart.

In mijn werkwijze is toeval een onmisbare medespeler.
Aangezien toeval blind is, terwijl ik zowel kan zien als inzicht heb, neem ik de vrijheid in te grijpen indien ik dat wenselijk vind ; bijvoorbeeld wanneer zulke complexe opeenhopingen ontstaan dat ik deze niet meer kan ontwarren.

Ik beschouw de met elkaar verweven compositie-onderdelen en structuren als suggesties voor niet-hierarchische harmonische modellen die wellicht ontsnapping bieden uit een maatschappij die streeft naar verstikkende regelzucht en controle.

Werk

Bio

opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten (Willem de Kooning Academy), Rotterdam
Koninklijke Subisidie voor vrije schilderkunst 1980;
(solo)tentoonstellingen: Galerie van Kranendonk, den Haag, Galerie Art Affairs, Amsterdam, TENT, Rotterdam;
wandschilderingen in opdracht a.a. UMC, MinEZ, Symposium Gorinchem, Gemeente Sliedrecht
wandschilderingen als bijdrage aan tentoonstellingen: Stedelijk Museum Schiedam, W139, TENT/CBK, Carrara, Weiner wall (Tetterode, Amsterdam), Murals: ACEC, PHK 18, Studio Omstand, Arnhem
Groepsexposities: Amsterdam (W139), Galerie Kienzle (Berlijn), Remba gallery (Los Angeles), Irvine Fine Arts Centre, CA, Valence
Stipendia/werkbeurzen: Rotterdamse kunststichting, Fonds BKVB, Mondriaan Stichting

De keuze van Sonia Rijnhout

Dagmar Baumann

Van Dagmar Baumann zag ik onlangs in Hilton Artlab een enorme wandschildering die grote indruk op mij maakte: een schijnbaar achteloze atmosferische "veeg" die uit één kleur bestond, een stralend roze oranje. Haar schilderijen zijn vaak complexer opgebouwd uit wervelende vegen van met een lichte toets aangebrachte verf.