Stuur een bericht aan Jochem Rotteveel

Stuur een bericht aan
Jochem Rotteveel

Jochem Rotteveel

Jochem Rotteveel (1976) onderzoekt sinds 2009 de schilderachtige en sculpturale
kwaliteiten van folie en tape. Hij baseert zich daarbij onder andere op de hard-edge en colourfield painters Frank Stella, Barnett Newman, Mark Rothko, Mondriaan, Peter Halley en Ellsworth Kelly. In de traditie van Robert Rauschenberg en Isa Genzken benadert Rotteveel zijn materiaal vanuit de opvatting dat elk materiaaltype zich leent voor kunst, zolang het de maker maar kan verrassen.
Met folie en tape zoekt Rotteveel gericht meerdere grensgebieden op. Door het materiaal te vouwen ontstaat er volume in het platte vlak en rekt Rotteveel de grens op tussen twee- en driedimensionaal. Het materiaal wordt pasteus, maar geeft niet zijn herkomst prijs. De toeschouwer weet niet of het gaat om verf, metaal, plastic of keramiek. Aangezien Rotteveel geen kleuren kan mengen met het materiaal en veroordeeld is tot de folies die in omloop zijn, beoogt hij de kleuren in de compositie optisch te mengen. En of Rotteveel nu kleuren combineert die in elkaars verlengde liggen dan wel ogenschijnlijk clashen, altijd leren de kleuren de kijker iets nieuws over zichzelf en elkaar.

Werk

Bio

Jochem Rotteveel verkent sinds 2009 alle mogelijkheden binnen de beperkingen die hij zichzelf oplegt in zijn keuze van de materialen tape en plastic folie. ‘In de restrictie bevindt zich ruimte. Als je die grens doorbreekt, kun je de diepte in. Er is een startpunt, waarna alles mag.’

Zijn werk werd in de afgelopen jaren steeds formeler en minimalistischer. ‘Mijn werk gaat nu puur over onderzoek naar materiaal en kleur.’ Tijdens de pandemie verving Rotteveel zijn felle kleurpalet voor meer rustige tinten, die beter pasten bij de tijdgeest en het gevoel van dat moment.

Rotteveel heeft sinds zijn afstuderen in 2009 onder andere in Shanghai, Berlijn, Barcelona en Madrid gewerkt en geëxposeerd. In Rotterdam hing zijn werk onder andere op Art Rotterdam en bij MKGalerie, RAM, Villa Zebra, Studio Seine, Wall Gallery, Iris Cornelis, Garage Rotterdam en NL=US. Rotteveel werkte onlangs tijdens een residency in het Vincent Van Gogh Huis en exposeerde in het Stedelijk Museum Kampen samen met Ed van der Elsken en Versluis & Uyttenbroek.

In oktober 2021 maakt Rotteveel een mural tijdens Estampa, kunstbeurs in Madrid.

De keuze van Jochem Rotteveel

Jeroen Arians

Interessant onderzoek over wegwerpmaatschappij, gebruikt gevonden voorwerpen/ afval om nieuwe installaties mee te maken die hij vervolgens fotografeert.