Stuur een bericht aan Inge Aanstoot

Stuur een bericht aan
Inge Aanstoot

Inge Aanstoot

Mijn werk bestaat vooral uit verhalende schilderijen. Ik wil de kijker handvatten bieden, maar nooit een verhaal van kop tot staart vertellen. Liever heb ik dat de toeschouwer op onderzoek uitgaat. Ik ben geïnteresseerd in hoe de geschiedenis zich herhaalt en hoe gebeurtenissen en ideeën uit verschillende tijden van invloed zijn op het heden. Daarnaast vind ik het interessant hoe men nooit objectief naar het verleden kan kijken: je kijkt altijd ook door de bril van je eigen tijd.
Een drietal citaten vat mijn insteek goed samen: ‘The past is a foreign country’ (L.P. Hartley), ‘Temperance is wickedness’ (Stephen Fry) en ‘Kennis bestaat uit details’ (Arnon Grunberg).
Andere onderwerpen die veel in mijn werk terugkomen zijn feminisme, het nature-nurturedebat, triviale feiten (over mens, dier en natuur en vanalles meer), religie en wetenschap.

Werk

Bio

Inge Aanstoot studeerde in 2009 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam in de richting Autonome beeldende kunst. Haar werk, dat voornamelijk uit grote,verhalende schilderijen bestaat, is sindsdien op vele plekken te zien geweest. Zij deed o.a. mee aan groepsexposities bij de Kunsthal en TENT in Rotterdam en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Voor zowel de Kunsthal (2016) als Museum Rotterdam (2020) vervaardigde zij grote muurschilderingen op locatie. Ook deed zij mee aan multidisciplinaire projecten als Album Holland van Mark Lotterman en was zij gastkunstenaar bij de 8e editie van IPIHAN in Altenburg (D). Zij ontving in 2014 de Piketprijs en in 2015 de Sacha Tanja Penning. Haar werk bevindt zich in diverse particuliere collecties, alsook bijv. die van Museum Voorlinden.

Aanstoot werd lange tijd vertegenwoordigd door galerie Hoorn&Reniers (voorheen Vonkel) te Den Haag, waar zij een groot aantal solo- en groepstentoonstellingen mocht maken, evenals presentaties op diverse kunstbeurzen. Ook exposeerde zij een tijd bij galerie Jaap Sleper in Utrecht.
Sinds de zomer van 2021 is Aanstoot met haar werk bij galerie Vriend van Bavink te Amsterdam te vinden.

De keuze van Inge Aanstoot

Marlike Marks

Ik kende Marlike en haar werk een beetje, maar ben het echt gaan volgen toen ze aan het begin van de coronapandemie in 2020 aan een dagelijkse polaroidserie begon. Ik heb een hele mooie polaroid uit die serie kunnen kopen, en het boekje waar ze uiteindelijk allemaal in terecht kwamen ook. Haar foto's zijn heel poëtisch, ik kan moeilijk uitleggen waarom, maar het voelt altijd alsof je erbij was toen ze genomen werden. Ik kijk er graag doorheen om inspiratie op te doen voor mijn eigen werk, al is het resultaat daarvan niet echt vergelijkbaar. Haar portretten en foto's over verschillende vormen van liefde zijn ook aanraders.