Stuur een bericht aan Johan Kleinjan

Stuur een bericht aan
Johan Kleinjan

Johan Kleinjan

Na de MTS wilde ik er alles aan doen om te voorkomen dat ik ergens moest gaan werken en ben ik hard gaan proberen naar een kunstacademie te vluchten. In Rotterdam ben ik uiteindelijk toegelaten. Als erfenis van mijn technische schoolperiode bleef ik altijd mensen, voertuigen, planten en gebouwen tekenen met Rotring inktpennen. Toen ik erachter kwam dat ik ook met andere materialen op mijn wat krakkemikkige manier kon werken moet de oude tekenpen de studio delen met potloden, pastelkrijtjes, oliesticks en verfpotten.

Werk

Bio

Johan Kleinjan (1974) werkt in een kenmerkende ongepolijste stijl met bijzonder gebruik van kleur. Zijn kunstwerken ontstaan vanuit zijn fascinaties, die kunnen bestaan uit de vreemde, maar soms ook juist alledaagse dingen. Om er een paar te noemen: Formule 1, de deelnemers van Temptation Island, slachtoffers van de Stalinterreur en de verdachten in het programma Opsporing verzocht.

In 1999 studeerde hij een half jaar als uitwisselingsstudent aan de Tokyo Zokei Universiteit in Japan waar zijn fascinatie voor de Aziatische cultuur begon. Later werkte hij in Taiwan, Beijing, Beijing en Chongqing. In Beijing verbleef hij vier maanden als artist in residence bij het Chinese Institute for Provocation, dat samenwerkt met het Nederlandse Mondriaan Fonds.
Een andere fascinatie in China waren de grote gebouwen. Op de balkons ontdekte Johan de verscheidenheid onder de bewoners van de uniforme woontorens. Waar de een van zijn balkon een jungle maakt, gebruikt de ander hem als vogelkooi of verzamelplaats voor airco’s.

Johan maakt naast zijn persoonlijke werk deel uit het Antistrot-collectief. Sinds 2010 is Johan lid van het collectief Kamp Horst.

De keuze van Johan Kleinjan

Anuli Croon

Anuli maakt schilderijen die omdat ze veel met sjablonen werkt soms eerder uitgekipt lijken te zijn dan geschilderd. De mensen in haar werk krijgen hierdoor ook lekker krisisvormen. De combinatie van grote vlakken, fanatische patronen, lekkere kleuren, en gezichten met kleine oogjes maakt het voor mij helemaal feestelijk werk.