Stuur een bericht aan Frank Bruggeman

Stuur een bericht aan
Frank Bruggeman

Frank Bruggeman

Dat de natuur meer onder druk staat dan ooit, betekent dat ons natuurbewustzijn drastisch dient te worden verhoogd eer het te laat is. Over wat precies natuur is en waar cultuur begint lopen de meningen echter sterk uiteen. Als ontwerper van objecten, installaties en werken voor de openbare ruimte tast ik voortdurend de opgeworpen scheidslijnen af. Daarbij beperk ik mijzelf, wat die natuur betreft, vooral tot het plantaardige domein aangezien daar nu eenmaal al van jongs af aan mijn belangstelling naar uitgaat. In veel van mijn werken combineer ik plantaardig materiaal – levend dan wel dood – met materialen die verre van natuurlijk ogen, net zo lang tot sprake is van een precaire ordening en balans. Enerzijds moet worden duidelijk gemaakt dat de natuur in het antropoceen aan menselijke heerszucht onderworpen is. Anderzijds moet aantoonbaar worden gemaakt dat die natuur weerspannig is en ook een eigen wil heeft. Behalve als installatiekunstenaar ben ik ook actief als fotograaf, als vormgever/tentoonstellingsmaker en als tuinontwerper. De op deze website getoonde objecten en fotowerken worden in gelimiteerde oplage of als unica geproduceerd.

Werk

Bio

Frank Bruggeman is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder en opgeleid aan de Rijkstuinbouwschool te Nijmegen en de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ in Arnhem. In 2005 verhuisde hij naar Rotterdam en sinds 2007 is hij lid van het kunstenaarscollectief Stichting B.a.d in Rotterdam-Charlois waar hij werkt en woont.

Zijn werk is o.a. aangekocht door Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam, BPD Kunstcollectie en diverse particuliere verzamelaars. Voor Het Nieuwe Instituut in Rotterdam ontwierp hij in 2015 De Nieuwe Tuin, die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een gebied met een hoge soortenrijkdom op een relatief klein oppervlak. In 2018 nam hij deel aan Manifesta 12 in Palermo en in 2020 maakte hij voor het Boijmans Ahoy drive-thru museum een installatie die als een natuurstilleven vanuit de auto bekeken kon worden. Het afgelopen jaar was hij betrokken bij een project op het Eiland van Brienenoord dat draaide om exotische soorten, en bij een crop-art project in Schaarsbergen bij Arnhem.

De keuze van Frank Bruggeman

Janine Schrijver

Janine Schrijver kijkt op een vergelijkbare wijze naar stedelijke natuur als ik: met verwondering, met oog voor kleuren, contrasten, vormen en patronen en met een precies gevoel voor wat gemiddeld-alledaags dan wel uitzinnig-bijzonder is. Toch heeft Janine een volstrekt eigenzinnige blik en neemt ze heel andere dingen waar dan ik. Stedelijke natuur staat bij Janine namelijk altijd in dienst van mensen die zich willen leeg maken, ontspannen, verpozen of amuseren. Alleen, in gezelschap van anderen of als onderdeel van de massa. Dat ‘humanistische’ perspectief in haar fotografie vind ik buitengewoon fascinerend. Het toont een omgang met natuur die vaak herkenning oproept, soms vertedert, menigmaal een glimlach opwekt maar af en toe ook een grimlach. Hoe dan ook laten haar foto’s mij zelden onberoerd. De verklaring daarvoor is even simpel als dubbelzinnig: bij Janine Schrijver is elke natuurfoto ook een foto van de menselijke natuur.