Stuur een bericht aan Daan Samson

Stuur een bericht aan
Daan Samson

Daan Samson

Sinds 2019 werk ik aan ‘Welvaartsbiotopen’. Als mensheid verlangen we naar een bestaan binnen ongerepte natuur. Anderzijds wensen wij onszelf een leven toe vól welzijn en comfort. Dit dilemma verbeeld ik door melkopschuimers, isolatiemateriaal en andere voorspoedsartikelen te plaatsen in een versie van de natuur waarin de flora en fauna onaangetast lijken.

Een ventilator van Dyson positioneer ik bijvoorbeeld in de habitat van de Indiase deelstaat Karnataka. In de biotoop wordt het product geflankeerd door de rood-gele-trossen van de (voor deze streek endemische) klimplant Thunbergia mysorensis. Ook is er een rol voor mieren van de soort Technomyrmex albipes. In een hoek is te zien hoe één van de insecten honingdauw melkt uit bladluizen (die door deze mierensoort als 'vee' gehouden worden). De bij het kunstwerk horende factsheet vertelt dat Dyson haar hoofdkantoor in Singapore heeft, en dat de Dyson Purifier de lucht in ruimtes voor 99% kan zuiveren.

Mijn biotopen ademen een ‘hedendaags levensgevoel’ uit. Ze brengen hulde aan wetenschappen die objectieve kennis leveren en die (nu of toekomstig) bijdragen aan menselijk welzijn en aan een evenwichtiger behoud van natuurlijke balans.

Werk

Bio

Daan Samson woont en werkt in Rotterdam. Aan de Willem de Kooning Academie studeerde hij autonome kunsten - mixed media (1993 tot 1996).

De werken van Daan Samson behandelen taboes, pijnpunten en verworvenheden van de welvaartsamenleving. Veelvuldig plaatst hij kenmerken van het Westerse streven naar welzijn en zelfbevestiging op één lijn met de normen en waarden binnen politiek, media, kunstwereld en maatschappelijk debat. Zijn benaderingswijze vertaalt zich in de productie van performances, installaties en foto's. Zijn werken waren te zien in onder meer TENT Rotterdam, NP3 Groningen, de tuin van Museum Boijmans Van Beuningen en tijdens kunstbeurs Art Rotterdam.

Sinds 2019 werkt Samson aan een reeks kunstwerken onder de titel 'Welvaartsbiotopen'. In vitrines en kunstinstallaties bootst hij stukken oorspronkelijke natuur na, en plaatst daarin welvaartsartikelen. Op cultuurblog Trendbeheer zegt Samson: “Het lijkt erop dat we allemaal verlangen naar een leven in ongerepte natuur, terwijl onze wereldwijd groeiende welvaart toch vooral drijft op consumptie, innovatie en globalisering. Mijn welvaartsbiotopen illusteren die spagaat”.