400m


On the ostraca of Iruña-Veleia, and the path that leads from archaeology to contemporary art.


400 meter is de afstand tussen het archeologisch museum en het museum voor hedendaagse kunst in Vitoria-Gasteiz, in Baskenland. Het is ook de titel van ons boek over de "ostraka" van Iruña-Veleia: een archeologische vondst in Baskenland, bestaande uit Romeinse potscherven met gravures van afbeeldingen, teksten in het Latijn, en wat de eerste geschreven manifestatie van de Baskische taal leek te zijn. Een commissie van academische experts oordeelde echter dat de inscripties waren vervalst, wat er voor zorgde dat de artefacten verwikkeld raakten in een jarenlange controverse, en een rechtszaak die tot op heden nog niet tot einde is gebracht.

Het boek is in drie talen uitgebracht, en volledig met de hand geproduceerd op ouderwetse stencilmachines. Elke pagina is met een typemachine uitgetikt, en de tekeningen zijn met een naald in de stencils
gekrast.
2017
Boek, 100 paginas
600 exemplaren€ 20,-

Stuur een bericht aan Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum

Van elk werk, dat via de Kunstambassade verkocht wordt, schenkt de kunstenaar 20% van het verkoopbedrag aan het Solidariteitsfonds dat wordt verdeeld onder de deelnemende kunstenaars.

meer van Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum