23 mrt '21

Van Solitair naar Solidair

Op de kop af vier weken na de ‘soft launch’ op 24 februari van de Kunstambassade Rotterdam zijn al vier kunstwerken via de website verkocht: één nog in februari, de andere drie in maart. Van deze verkopen droegen de kunstenaars telkens twintig procent af aan het Solidariteitsfonds van de Kunstambassade. En nu het einde van het eerste kwartaal nadert gaan we ieders deel uitkeren. Hoe werkt dat?
Het systeem is: iedereen van wie het atelier op de laatste dag van de maand online staat ontvangt een evenredige bijdrage uit de inkomsten van die maand, ongeacht of zij of hij nu zelf iets verkocht heeft. De inkomsten uit februari worden verdeeld over de 29 kunstenaars waarvan de ateliers op 28 februari online waren. Straks deelt iedereen die op de 31ste een virtueel atelier heeft in de Kunstambassade mee in de inkomsten van maart. Deelnemers sinds februari krijgen dus over beide maanden iets uitgekeerd.

Waarom werkt het zo? Het principe van de Kunstambassade is ‘door kunstenaars voor kunstenaars’: iedere deelnemer versterkt het effect van de site door zelf een aansprekend online atelier in te richten, andere kunstenaars voor te dragen en het initiatief in brede kring te promoten. Het succes van de één is het succes van het collectief. Zo biedt de Kunstambassade Rotterdam een nieuw model voor solidariteit tussen kunstenaars – en voor hun interactie met kunstliefhebbers en verzamelaars. Niet alleen voor Coronatijd: ook voor daarna!