06 apr '22

Reportage van de atelierbezoeken met Christine de Baan

Afgelopen weekend waren er een drietal atelierbezoeken georganiseerd onder begeleiding van Christine de Baan, ambassadeur en mede-oprichter van de Kunstambassade.
Zij opende op zaterdag de middag bij kunstenaar Ine Lamers. Haar gezelschap bestond uit een groep van 8 oud-medestudenten Kunstgeschiedenis en kennissen uit het culturele veld. Ine Lamers deelde in haar atelier een preview van haar film over 1 van de 11 gesloten modelsteden van de voormalige Sovjet Unie, die nog altijd bestaat en onbereikbaar is. Tijdens een gesprek over haar project hield Ine een vlammend betoog voor de hoop die zij blijft herkennen in de utopie, ook al weet zij heel goed dat de modelsteden inmiddels een dystopie zijn geworden.

Er ontstond een levendig gesprek na de preview. Uit de verschillende beroepsachtergronden van het gezelschap werden diverse invalshoeken aangedragen. Het thema werd verder uitgediept met een serie foto's van de hotelkamer waar zij verbleef met haar kleine crew, waar ze even vastzaten vanwege haar verdachte interesse in de gesloten stad. De suspense die ze voelde op dat moment legde zij volgens de aanwezigen bijna tastbaar vast. Verder gaat het atelierbezoek in op de serie foto's die ze maakte in IJsland, waarin ze het landschap zelf als levend wezen vastlegde. Ze vertelt hier over haar afwegingen in kleur en andere bewerkingen. Door heel open al haar beweegredenen en de korte preview te delen gaf Ine het gezelschap echt een kijkje in de keuken van de fotograaf en kunstenaar.

De middag vervolgde in het atelier van Renie Spoelstra. Renie ziet haar tekeningen als filmstills en het landschap als stille getuige van gebeurtenissen. Voor de aanwezigen vertelt ze over het 'zwart', de vereenvoudiging, de uitsneden en het hoge perspectief dat ze inzet om de spanning te verhogen. Christine de Baan vertelt over de ontroering die het werk bij haar teweegbrengt. Wie naar het zwart kijkt, moet zijn ogen laten wennen waardoor steeds meer zichtbaar wordt. De aanwezigen bekijken de werken die in het atelier hangen, en bestuderen haar soorten houtskool en haar tekengereedschap dat veel zegt over het zwart van Renie.

De atelierbezoeken op zondag leken in eerste instantie door allerlei obstakels niet te kunnen doorgaan. Op de valreep was er toch een select bezoek aan het atelier van Esther Kokmeijer, dat uiteindelijk resulteerde in een prachtige middag. Er was ruimte voor een verdiepende impressie van Esther’s werk en artistieke visie. In de woorden van Christine de Baan ging het bezoek over kwetsbaarheid en kracht, over onze aarde, de natuurwetten en de mens. En de kleur blauw van de lucht, het water en het ijs, die terugkomt in haar werk. En, tot slot, een gesprek over nieuwsgierigheid, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen.

De Kunstambassade kijkt terug op een geslaagd weekend, waarbij we Christine de Baan, onze ambassadeur en mede-oprichter, willen bedanken voor het organiseren en verbinden. Ook dank aan de kunstenaars Ine Lamers, Renie Spoelstra en Esther Kokmeijer voor jullie warme welkom en gastvrijheid.

De impressie van het weekend is in beeld gevangen door Silvia B.