21 nov '22

Met Yvonne de Jong van Root Gallery op ambassadeursbezoek

Het bijzondere ateliergebouw aan de Nesserdijk vormde zaterdag 19 november het decor van het ambassadeursbezoek van Yvonne de Jong bij kunstenaars Karen van de Vliet en Sander Buijk.
De ambassadeur kennen we van Root Gallery aan de Robert Fruistraat in Het Archief, een galerie waarmee ze bijzondere, ambitieuze projecten aangaat met een nieuwe generatie kunstenaars met wie ze innig samenwerkt. In Root Gallery is momenteel de solo expositie 'Shake It Of, Let It Drop' van Karen van de Vliet te zien, waar dit atelierbezoek mooi bij aansluit.

In het verscholen ateliergebouw, dat in de groene Eschpolder ligt, kwam een intiem gezelschap van kunstenaars en kunstliefhebbers bijeen uit het netwerk van de ambassadeur. Het bezoek ging van start bij Sander Buijk, die een dubbele ruimte heeft in het ateliergebouw op de begane grond waar de kunstenaar zijn herkenbare stripachtige beelden maakt van zware materialen als beton, hout, aluminium en glas. Het proces van experiment met materiaalsoort is belangrijk binnen het werk van de kunstenaar, als ook de zoektocht naar het spanningsveld dat ontstaat bij de combinatie van materiaalsoorten zoals het fragiele glas en het sterke beton. Er werd lang stilgestaan bij de complexe mallen die Sander Buijk maakt om zijn betonnen werk in te gieten wat volgens het gezelschap een wiskundig puzzelstuk lijkt. De kunstenaar deelde dat hij na vele grote werken te hebben gemaakt, nu ook experimenteert met wat kleinere werken zoals een magneet-hond.

Het bezoek verplaatste zich vervolgens naar de tweede etage voor het atelier van Karen van de Vliet. In haar kunst is zij geïntrigeerd door vormen die zowel ontstaan als samenvallen op verweerde, afgebroken of gedeukte oppervlakken. In haar woorden is zij gefascineerd door de weerplek op een deur waar voeten of handen tegenaan hebben geduwd. In deze verweerde delen vindt Karen de essentie van de schoonheid. De aantrekkingskracht van altijd veranderende vlekken zijn de bron waaruit de kunstenaar put en wat zij met haar abstracte doeken nabootst in vorm en textuur. Om het gewenste effect te bereiken gaat een lange zoektocht vooraf waarbij Karen van de Vliet allerlei voorwerpen gebruikt zoals behangkit en een raamwisser. Een van de deelgenoten van het gezelschap omschreef het als een enorme uitdaging om als basis van je artistieke proces alleen toevallige vormen te nemen. Een ingewikkelde zoektocht met een zeer bijzonder resultaat.

Het gezelschap gaat na afloop met elkaar in gesprek over de fascinerende manieren waarop elke kunstenaar een enorme reis aflegt in het vinden van de eigen artistieke stem. Het ambassadeursbezoek sloot af met een drankje en als dank voor het samenbrengen van het gezelschap werd een kunstboek van het werk van Sander Buijk overhandigd aan Yvonne de Jong.