06 apr '21

De Architecten van de Kunstambassade

De Kunstambassade Rotterdam is een netwerk van kunstenaars die op een nieuwe manier verbinding zoeken met elkaar en hun publiek, hun werk en werkproces tonen en bezoekers ontvangen in hun atelier. Dat werkt alleen omdat dit netwerk zijn eigen digitale huis heeft, ontwikkeld als antwoord op Corona-beperkingen maar ook los daarvan relevant, in een wereld die steeds digitaler wordt. En dat huis staat er niet zomaar.
Najaar 2020 gingen drie ontwerpers een speciale samenwerking aan voor de ontwikkeling van deze site: Bart Driessen bracht het team bijeen en begeleidde, Peter Schoonenberg (PMS) schetste en ontwierp, Maurits de Bruijn programmeerde en bouwde, bouwde, bouwde. Alles aan deze website is nieuw bedacht en op maat gemaakt, want de Kunstambassade is een nieuw concept: geen webwinkel, geen virtueel museum, geen blog.

Essentieel hiervoor is het idee van een online ateliercomplex, waarin de bezoeker wordt begroet door de kunstenaars in hun werkruimte en verleid tot een intuïtieve dwaaltocht langs inhoudelijke lijnen. Het mozaïek van atelierfoto’s – een Voronoi-diagram – herschikt zich bij iedere muisklik en biedt steeds een nieuw perspectief op het netwerk. Deelnemende kunstenaars krijgen makkelijk te gebruiken digitale bouwstenen voor de inrichting van hun online ateliers.

De redactie ontvangt veel waardering, van deelnemers en bezoekers, voor de helderheid en het gebruiksgemak van de Kunstambassade: ‘prachtig; helder; superdegelijk en doordacht’. Met dank aan de architecten: Maurits, Peter en Bart!