23 nov '22

Curator Rianne Groen nieuwe ambassadeur

De Kunstambassade verwelkomt ambassadeur Rianne Groen, bekend vanuit het Rotterdamse kunstnetwerk waar ze voorheen directeur was van haar eigen galerie.
Momenteel is Rianne Groen conservator moderne kunst & vormgeving bij CODA Museum in Apeldoorn. In dit museum voor beeldende kunst, erfgoed én sieraden maakt ze tentoonstellingen waarbij ze aandacht heeft voor jong talent en een divers programma.

Het atelierbezoek ziet ze als een privilege. Als tentoonstellingsmaker en voormalig galeriehouder ontdekt ze vaak nieuwe kunstenaars waar atelierbezoeken een belangrijke rol in spelen. Of het nu voelt als een blind date met een kunstenaar die ze nog nooit heeft ontmoet of juist om te kijken naar een nieuwe serie werk van een bevriende kunstenaar, het zijn altijd bijzondere momenten en een voorrecht om even binnen te mogen meekijken in de werkplek van een kunstenaar.

Als curator is het atelierbezoek voor Rianne Groen een moment om verbinder te zijn; hoe komt je werk uit het atelier en bij de mensen? De nieuwe ambassadeur ziet in haar werk het vrijmaken van tijd voor persoonlijk contact met kunstenaars als essentieel. Het atelierbezoek brengt vaak mooie gesprekken voort.

Groen verzamelt inmiddels ook al heel wat jaren zelf kunst. De basis van haar verzameling is ontstaan vanuit haar persoonlijke relaties; veel werken zijn gekocht of gekregen van bevriende kunstenaars. Dat maakt haar verzameling in de woorden van Rianne Groen "echt mijn verhaal" en daar hoopt onze nieuwe ambassadeur nog heel lang aan door te bouwen.

Bekijk Rianne’s pagina bij de ambassadeurs.