05 mrt '21

Atelier Silvia B.

‘De wereld van Silvia B. is er één waarin de grenzen tussen mens en dier, sekse, lichaam en prothese vloeibaar zijn geworden’, schreef Marcel Möring enkele jaren terug. In haar online atelier op de Kunstambassade laat Silvia B. zien hoe die wereld ontstaat: alle onderdelen, hulpmiddelen, gereedschappen en materialen liggen open en bloot in het zicht. Maar dit doorbreekt het mysterie echter niet, integendeel: het wordt erdoor versterkt. De uitgestelde versmelting van elementen verhoogt de spanning alleen maar.
Vanuit haar belangstelling voor het samenbrengen van verschillende entiteiten tot één verhaal maakt Silvia B. regelmatig groepstentoonstellingen. De eerste lockdown-periode vorig jaar inspireerde haar tot een bijzondere variant: op 14 mei 2020 plaatste Silvia op social media een afbeelding van een galerieruimte die zij digitaal had ingericht met foto’s en sculpturen van haarzelf en bevriende kunstenaars. De illusie was perfect, de kunstwerken hadden precies de juiste maat, vertekening en lichtval: alsof je zo de expositie kon binnenstappen. Dat beeld was een inspiratiebron voor de Kunstambassade en Silvia is dan ook een van de initiatiefnemers – en een drijvende kracht achter de website.

Op 13 januari van dit jaar zou de groepstentoonstelling ‘Entanglement, Silvia B. & Friends’ opengaan bij NL=US Art Gallery in Rotterdam, met Silvia B. als curator en deelnemer. De opening werd echter vanwege Corona uitgesteld: eerst naar februari, toen naar maart, en uiteindelijk (vooralsnog) naar 12 juni. Gelukkig is haar atelier altijd open voor bezoek, zowel online als offline!