21 mrt '21

Atelier Robin Kolleman

Robin Kolleman is een nomade, die aan weinig genoeg heeft om diep indringend werk te maken. Wie haar atelierpagina op de Kunstambassade Rotterdam bezoekt ziet een vierluik van foto’s, met Robin karakteristiek op de rug gezien, telkens in een ander atelier. Elke nieuwe ruimte markeert een nieuwe fase in haar werk: met een handvol meest noodzakelijke gereedschappen betrekt ze tijdelijk een leegstaand atelier en maakt daar op basis van één materiaal een serie werken.
De – in dit geval onvrijwillige – nomade bepaalt de laatste jaren ook het onderwerp van haar werk: de vluchtelingenstroom die kapotslaat op de grenzen van Europa. In het meest tere materiaal – dun papier – brandt zij met de meest riskante techniek – vuur – grote tekeningen die symbolisch zijn voor hun lot. Hiervan afgeleid maakt ze kleine multiples, waarvan 10% van de opbrengst bij verkoop naar Stichting Vluchteling gaat.

Aandacht voor het ongeziene, voor de combinatie van kwetsbaarheid en kracht, kenmerkt ook ouder werk van Robin. Zelf zegt ze daarover: ‘Ik onderzoek het grensgebied van acceptatie binnen het fysieke (sociale) verkeer en de gevolgen en resultaten daarvan; het gebied tussen geslotenheid en kwetsbaarheid, tussen geweld en onschuld.’ Aandacht voor de kwetsbaarheid – en kracht – van individuele kunstenaars tijdens de Corona-pandemie, maakte Robin vorig jaar tot één van de initiatiefnemers van de Kunstambassade.