09 dec '22

Ambassadeurschap voor pioniers Viola van Oostrom & Peter de Winter

Als pioniers koppel van het Rotterdamse Drinkwaterleidingterrein, die zich naar eigen zeggen omringen door boeken en kunst, leerden Viola en Peter elkaar kennen in de jaren zeventig.
Peter had met medestudenten vanuit zijn studie Bouwkunde een tijdschrift uitgegeven met raakvlakken tussen kunst en techniek dat 'Utopia' heette. Met die oud-studenten startte hij onder die naam een woonwerkgemeenschap in en rond de watertoren in Kralingen. Viola was na haar studie Textiele Werkvormen en Kunstgeschiedenis al een aantal jaren werkzaam als docent Beeldende Vakken en werd in de watertoren zijn buurvrouw.

Op het nieuwe Utopiaterrein kwamen naast woningen en werkruimtes een openbaar café-restaurant genaamd Hal 4. Dit groeide uit tot een bekende evenementenhal met legendarische concerten waar tal van culturele kruisbestuivingen ontstonden. In deze periode ontwikkelde Peter het roemruchte Ponton 010, een enorme drijvende tribune met een podium en bar, waarop meerdere spraakmakende voorstellingen gegeven werden met de haven als decor.

In 1983 richtte Peter samen met Hans Oldewarris Uitgeverij 010 op, die zich vooral toespitste op boeken op het gebied van de Nederlandse architectuur en design met uitzonderlijke aandacht voor de vormgeving. Uitgeverij 010 heeft in dertig jaar meer dan zevenhonderd boeken uitgegeven die ook internationaal zeer werden gewaardeerd. Bovendien is Viola naast haar loopbaan cursussen kunstgeschiedenis gaan geven. Ze behandelt daarin de actuele tentoonstellingen uit de Nederlandse musea.

Met haar Cultuurclub geeft ze al meer dan tien jaar les op verschillende locaties in en rond Rotterdam. Ze organiseert voor haar Cultuurclub ook dagexcursies en kunstreizen in binnen- en buitenland, tegenwoordig samen met Peter die gestopt is met zijn uitgeverswerkzaamheden. Uitgeverij 010 is nu gefuseerd met de uitgeverij van het nai en heet nu nai010 uitgevers.

Als verzamelaars hebben Viola en Peter iets met surrealistische, sprookjesachtige, veelal tactiele objecten met zichtbaar handwerk en een sterk ruimtelijk element. Zo hebben ze werken van Guido Geelen, John Körmeling, Berend Strik, Fransje Killaars, Roy Villevoye, Tom Claasen, Silvia B., Ted Noten, Folkert de Jong en Koos Buster. Als verse ambassadeurs van de Kunstambassade dragen zij kunstenaar Herman Helle voor, omdat ze "niemand kennen met een grotere creatieve geest dan Herman" en mag hij zeker niet ontbreken aan de verzameling Rotterdamse kunstenaars bij de Kunstambassade.

Lees hier meer over hun achtergrond of over de keuze uit de Kunstambassade.
Herman Helle
Herman Helle