on behalf of all


Op 22 juli 2018 overleed Hatidža Mehmedović in een ziekenhuis in Sarajevo. Bij de genocide in Srebrenica verloor zij haar man, twee zonen, haar vader en twee broers. Ze leidde de Vereniging van de Moeders van Srebrenica en heeft zich de laatste drieëntwintig jaar van haar leven ingezet voor recht en waarheid, voor de berechting van de daders. Zij deed dit namens alle Moeders, de titel van het schilderij benadrukt die houding, on behalf of all.
Haar portret is geschilderd staand voor de begraafplaats in Potočari. Wanneer het over Srebrenica gaat, zijn er onbevattelijk grote aantallen, duizenden moorden, honderden kisten. Het is belangrijk dat tussen die aantallen het individu niet verloren gaat. Mehmedović’s geschiedenis is niet uniek en staat voor die van vele vrouwen. Daarmee is het schilderij een monument voor álle moeders van Srebrenica.
2019, 190x145cm, acryl/canvas


categorie: €5000 - €10.000

Stuur een bericht aan Peter Koole

Van elk werk, dat via de Kunstambassade verkocht wordt, schenkt de kunstenaar 20% van het verkoopbedrag aan het Solidariteitsfonds dat wordt verdeeld onder de deelnemende kunstenaars.

meer van Peter Koole