Stuur een bericht aan Vivian Ammerlaan

Stuur een bericht aan
Vivian Ammerlaan

Vivian Ammerlaan

Mijn werk is een persoonlijke zoektocht om het sublieme te verbeelden: het gevoel van ontzag en ontzetting. Het gaat over alles wat niet in woorden of beelden te vatten is, omdat het van een enorme en onsterfelijke schoonheid is, en daarmee beangstigend kan zijn. Ik laat me inspireren door overweldigende landschappen en natuur, en werk met digitale en analoge fotografie, en incidenteel met video en installaties.

Dingen die niet in beeld kunnen worden gebracht, kunnen onmogelijk worden verbeeld. Op de een of andere manier inspireert me dat om werk over deze dingen te maken, wetende dat het gedoemd is te mislukken. Met materialen probeer ik impressies van landschappen en elementen te creëren. Soms heb ik een specifiek idee over wat ik wil creëren, maar meestal bepalen de materialen die ik gebruik het beeld.

Er schuilt een paradox in het creëren van wildernis en ongerepte plekken met mijn eigen handen. Ik geloof dat mijn werk zonder dit niet zou bestaan. Het onderstreept het onvermogen om dit onderwerp in beeld te brengen.

[Foto door Ivy van Mullekom]

Werk

Bio

Vivian Ammerlaan (1994) rondde in 2016 haar Bachelor Fotografie af aan de Kunstacademie AKV St. Joost in Breda (NL). Ze ontving meerdere Young Talent awards (AAF Amsterdam, Kunst10daagse Bergen) en nominaties (St. Joost Penning, Kunst.nl Photography Award) in het begin van haar loopbaan, en nam deel aan talks, residencies en publicaties. Haar werk was te zien in meer dan 40 tentoonstellingen in galeries en musea, zoals Stedelijk Museum in Schiedam (NL), Museum Kranenburgh in Bergen (NL) en Rosalux in Berlijn (DE). In 2021 opende haar eerste solotentoonstelling 'Het landschap dat ik ken' in het nieuwe kunstmuseum iCOON (Hoek van Holland) en in 2023 exposeerde ze als Brabantse Nieuwe in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. In 2024 is haar werk te zien in een solo tentoonstelling bij Ballon Rouge in Rotterdam.

De keuze van Vivian Ammerlaan

Sabine van der Vooren

Sabine maakt poëtische foto's met zachte kleuren, waarmee een verhaal wordt verteld maar waar je ook zelf een interpretatie aan kunt geven.