Stuur een bericht aan Marijn de Jong

Stuur een bericht aan
Marijn de Jong

Marijn de Jong

Met veel belangstelling kijk ik naar de alledaagse werkelijkheid om mij heen. Ik maak portretten en ik fotografeer plekken en landschappen in mijn omgeving, waarbij ik op zoek ga naar tijdloze, verstilde momenten.
Mijn fotografie ontstaat altijd in een gevoelsmatige relatie met mijn onderwerpen, waardoor ik regelmatig terugkom met een foto die ik vooraf niet had kunnen bedenken. Zo'n onverwachte foto kan mij vervolgens weer een nieuwe richting geven.
In de presentatie maak ik combinaties met mijn verschillende onderwerpen.
De beelden gaan met elkaar in dialoog, zoals er in de werkelijkheid ook een voortdurende afwisseling is van verschillenden mensen, dieren en dingen die gelijktijdig bestaan. Een wand met foto’s kan ruimte geven om rond te dwalen en associatieve verbanden te leggen.

Werk

Bio

Marijn de Jong (Rotterdam 1975) is beeldend kunstenaar met fotografie als belangrijkste medium. De Jong is opgegroeid in Rotterdam in een artistiek milieu. Zijn vader, Leo de Jong, maakte levendige figuratieve en abstracte schilderijen. Zijn moeder, Erica van Nierop maakte verfijnde collages van papier. In 1989 is hij begonnen met fotograferen, aangemoedigd door zijn vader en door fotograaf en bovenbuurman Peter Martens. Als tiener vond de Jong zijn onderwerpen in zijn directe omgeving. Hij maakte bijvoorbeeld portretten van zijn ouders, van medescholieren en van anonieme voorbijgangers op straat. De afdrukken maakte hij zelf in de door zijn vader aangelegde zwart-wit doka. In 2000 studeerde hij af aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam met een serie gevoelige straatportretten van anonieme voorbijgangers. Na de academie werd hij tot 2004 vertegenwoordigd door galerie Van Zoetendaal. In 2001 is hij terug naar Rotterdam verhuist om zich daar als fotograaf/beeldend kunstenaar te vestigen. Aanvankelijk maakte hij portretten voor o.a. de Volkskrant en HP de Tijd. Later heeft hij zich geleidelijk aan meer toegelegd op autonome fotografie.

De keuze van Marijn de Jong

Renie Spoelstra

Renie Spoelstra maakt grote houtskooltekeningen van landschappen met een stille diepe kracht. Ze tekent bosranden tijdens de schemering, donkere berglandschappen, de branding op een kustlijn, reflecties in water.... Dit werk kan je voelen!

Frank van der Salm

Het werk van Frank van der Salm zet mij aan tot kijken, vragen stellen, denken, heroverwegen. Hij maakt sublieme foto’s en films van landschappen en steden over de hele wereld. In zijn beelden wordt het snel groter wordende en het massale van de menselijke aanwezigheid tastbaar, met een suggestie van een groeiende afstandelijke houding naar de natuurlijke wereld om ons heen. Wij mensen zijn van mening dat de natuur tot in het fijnste detail maakbaar is. We durven niet te leven met het idee dat we onderdeel zijn van de natuur en daar dus in grote mate aan zijn overgeleverd. Uiteindelijk zullen wij onszelf dan ook tot in het fijnste detail willen controleren.