Stuur een bericht aan Marco Douma

Stuur een bericht aan
Marco Douma

Marco Douma

Als beeldend kunstenaar maak ik contemplatieve videowerken op het grensgebied tussen abstractie en beelden uit de alledaagse werkelijkheid. In die videowerken is de ‘ondefinieerbare ruimte’ een terugkerend thema, een ruimte die niet eenduidig te benoemen is, waar voor- en achtergrond in elkaar oplossen. Een vertraagde en langdurige beweging waarin zekerheden wegvallen en er een moment van gedachteloosheid is.


Wat mij inspireert, is de sensatie van vertragende bewegingen, ritme en tonen in de natuur en mijn omgeving. Je ziet ze in een fractie van een seconde, een beeld dat vertraagt aan je gezichtsveld voorbijtrekt en je gedachten even stilzet. Die momenten onderzoek ik en werk ik uit. Die sensatie wil ik benadrukken door het moment langer te laten duren en het om te zetten in trage vloeiende bewegingen. De vertraging werkt als een katalysator om je binnen enkele seconden uit je omgeving te verwijderen. Tijd en ruimte lossen op.


Naast mijn videowerk maak ik houtskooltekeningen die veelal landschappelijke noties in zich dragen. In mijn meest recente videoprojecten zijn de tekeningen uitgangspunt voor nieuw videowerk en integreer ik ze in de video’s.

Werk

Bio

Ik ben afgestudeerd op de afdeling schilderen en grafiek aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam in 1992. Het schilderen heb ik eigenlijk nooit verlaten, het is het materiaal dat ik heb vervangen door i.p.v. olieverf een videocamera te gebruiken. Bij kunstenaarsinitiatief Stichting B.a.d woon en werk ik met een geweldige diverse groep mensen. Naast mijn individuele werkzaamheden, werk ik graag samen met muzikanten en geluidskunstenaars. Dat kan zich uiten in gezamelijke projecten en optredens. Zo heb ik de afgelopen jaren samengewerkt met oa. Roel Meelkop, Machinefabriek, Radboud Mens, Michel Banabila, Jan en Romke Kleefstra, Alexander Rishaug, Hilde Marie Holsen en Michael Duch.