Stuur een bericht aan Jelmer Noordeman

Stuur een bericht aan
Jelmer Noordeman

Jelmer Noordeman

Zowel in thematiek als in uitvoering heeft het experiment een belangrijke plaats binnen mijn werk. Composities vloeien onder andere voort uit het experimenteren en vervormen van analoge video. Het concept van tijd is hierin een terugkerend onderwerp. Tijd, beweging en energie vormen samen een hecht weefsel. Het zijn de bestanddelen die onze realiteit vormen. De realiteit zoals wij het waarnemen is altijd maar een deel, een interval, een perspectief, een verzameling gebeurtenissen. De algemene hiërarchische waarde van onze perceptie wordt door mij opgeheven en op een nieuwe manier opgebouwd.

Werk

Bio

Jelmer Noordeman (1981) startte in 2001 de opleiding meubelmaken in Amsterdam, waar zijn liefde voor techniek en het handmatige proces tot bloei kwam. Gelijktijdig transformeerde zijn woning in een atelier waar tekeningen en schilderijen vervaardigd werden. In 2010 studeerde hij af aan de Willem de Kooning  academie in de richting illustratie. Naast illustreren in opdracht maakte hij veel eigen werk.

In 2008 werd hij onderdeel van het Kunstenaarscollectief Bier en brood. In 2010 gaan ze als duo verder en werden ze bekend door muurschilderingen maar ook illustratiewerk voor o.a. de Volkskrant, de Standaard. Later concentreerde het duo zich hoofdzakelijk op grote  muurschilderingen in Nederland maar ook in Miami, New York, Honolulu, en Rusland.

Sinds 1 januari 2022 werkt Noordeman weer zelfstandig onder zijn eigen naam. Waar hij eerst veelal tekeningen, zeefdrukken, een aantal sculpturen en lichtinstallaties maakte, focust hij zich nu vooral op schilderijen, muurschilderingen en video art. Zijn werk was onderdeel van diverse groeps- en duo tentoonstellingen in Europa en de V.S.De keuze van Jelmer Noordeman

Jeanine Verloop

Het uitvoerig uitgewerkte glaswerk blijft intrigeren en vernieuwen. Het lijkt een symbiose tussen tegenpolen, een kruising tussen een organische en mechanische wereld. Er is spanning tussen fragiliteit en weerbarstigheid voelbaar. Kleurgebruik wordt subtiel toegepast op plekken waar interactie met de omgeving schijnt te zijn.