Stuur een bericht aan Jelmer Noordeman

Stuur een bericht aan
Jelmer Noordeman

Jelmer Noordeman

Mijn werk kenmerkt zich door een diepe interesse in dualisme en het streven naar balans, zoals te zien is in de contrasten tussen accumulatie en abstractie, en de dynamiek tussen beweging en verstilling. Mijn fascinatie komt voort uit mijn streven om de werking van perceptie te begrijpen, waarbij de paradox van het menselijk verlangen om het geheel te kunnen zien, soms leidend tot vertroebeling en dissonantie, centraal staat.

De focus van mijn werk richt zich op de complexe relatie tussen tijd, beweging en ruimte. Daarnaast verken ik de verbinding tussen kunst en wetenschap, met specifieke aandacht voor de interactie tussen object-ruimte-kijker en de invloed van context op interpretatie.

Onderliggend aan dit alles ligt een nieuwsgierigheid naar de invloed van ritmes op menselijke ervaringen en de erkenning van natuurlijke patronen. Ik experimenteer met diverse ritmes en pas gestalt principes toe, waardoor mijn werk een exploratie wordt van perceptie en dualiteit.

Werk

Bio

Jelmer Noordeman (1981) startte in 2001 de opleiding meubelmaken in Amsterdam, waar zijn liefde voor techniek en het handmatige proces tot bloei kwam. Gelijktijdig transformeerde zijn woning in een atelier waar tekeningen en schilderijen vervaardigd werden. In 2010 studeerde hij af aan de Willem de Kooning  academie in de richting illustratie. Naast illustreren in opdracht maakte hij veel eigen werk.

In 2008 werd hij onderdeel van het Kunstenaarscollectief Bier en brood. In 2010 gaan ze als duo verder en werden ze bekend door muurschilderingen maar ook illustratiewerk voor o.a. de Volkskrant, de Standaard. Later concentreerde het duo zich hoofdzakelijk op grote  muurschilderingen in Nederland maar ook in Miami, New York, Honolulu, en Rusland.

Sinds 1 januari 2022 werkt Noordeman weer zelfstandig onder zijn eigen naam. Waar hij eerst veelal tekeningen, zeefdrukken, een aantal sculpturen en lichtinstallaties maakte, focust hij zich nu vooral op schilderijen, muurschilderingen en video art. Zijn werk was onderdeel van diverse groeps- en duo tentoonstellingen in Europa en de V.S.De keuze van Jelmer Noordeman

Jeanine Verloop

Het uitvoerig uitgewerkte glaswerk blijft intrigeren en vernieuwen. Het lijkt een symbiose tussen tegenpolen, een kruising tussen een organische en mechanische wereld. Er is spanning tussen fragiliteit en weerbarstigheid voelbaar. Kleurgebruik wordt subtiel toegepast op plekken waar interactie met de omgeving schijnt te zijn.