Stuur een bericht aan Jeanine Verloop

Stuur een bericht aan
Jeanine Verloop

Jeanine Verloop

Ik ben geïnteresseerd in de manieren waarop technologie onze verbeelding vormt, uitbreidt en beperkt. In een wereld waar technologie steeds meer wordt aangestuurd door onzichtbare algoritmes en de apparaten om ons heen allemaal dezelfde tabletvorm hebben, zoek ik tegenhangers. Ik wil machines maken die er radicaal anders uitzien, met een uiterlijk dat laat verwonderen, een beetje magie terugbrengen en mensen laten nadenken over het doel van de machine. We beschouwen machines vaak als krachtig en onverwoestbaar, maar mijn sculpturen ondermijnen dit idee door kwetsbaarheid en deconstructie te omarmen.

Werk

Bio

Jeanine Verloop (1994) creëert kinetische sculpturen en multimedia werk waarin ze haar liefde voor ambacht combineert met een fascinatie voor technologie. Tijdens haar opleiding Illustratie (2018) aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam was ze al geïnteresseerd in de techniek van oude druk- en typemachines. Verloop dook in hun mechanismen en biologische bewegingsprincipes en dit maakte het uitgangspunt voor een aantal kinetische installaties die abstracte prints op papier produceren.

Gaandeweg werden de machines zelf belangrijker dan de prints die ze produceren. Tijdens tentoonstellingen ervoer Verloop de kwetsbaarheid van haar machines. Om die kwetsbaarheid te benadrukken en te overdrijven is Verloop in 2020 zelfstandig begonnen met het beoefenen van Wetenschappelijk Glasblazen.

In 2020 ontving ze van het Mondriaan Fonds de werkbijdrage jong talent en een startsubsidie van het Stimuleringsfonds van Creatieve Industrie voor haar onderzoek naar Wetenschappelijk Glasblazen. Verloop heeft haar werk internationaal getoond bij ARS Electronica (2022) en tijdens residencies bij Hangar_org in Barcelona (2019) en CYENS in Nicosia (CY) (2022).

De keuze van Jeanine Verloop

Oana Clitan

Oana onderzoekt, net als ikzelf, de effecten van technologie op de mensheid. Haar verhalen spelen zich af in een post-truth-maatschappij en onderzoeken hoe technologie en media onze taal en moderne communicatie vormgeven. Ik vind het mooi hoe ze haar onderzoek door haar projecten heen weeft in de vorm van speculatieve scenario's. Ondanks het bespreken van verontrustende mogelijke toekomsten, behoudt Oana een lichte en speelse toon in haar werk.