Stuur een bericht aan Eric Jan van de Geer

Stuur een bericht aan
Eric Jan van de Geer

Eric Jan van de Geer

Ik zie mezelf als een observator van vertrouwde alledaagse beelden. Een kunstenaar die zich, als een monnik, concentreert op het wezen van afbeeldingen, hun visualisatie, presentatie en representatie ervan. Ik start altijd met het maken van foto’s of zoek naar bestaande afbeeldingen.
Deze fotografische realiteit in CYMK, waarheid, ondervraag ik door uitgebreide analyse.
De ‘originele’ oorspronkelijke fotografische beelden van onderwerpen, zoals wolken, verpakkingen en ansichtkaarten van bloemen en de stad Rotterdam, worden gedeconstrueerd en in verschillende lagen gerasterd, gedigitaliseerd en weer samengevoegd en opgebouwd m.b.v. verschillende media, afhankelijk van het onderwerp en de vertaling, betekenis ervan.
Ik maak daarbij vaak gebruik van het schijnbaar neutrale reproductiesysteem van CYMK.
Ik twijfel aan de veronderstelde waarheidsgetrouwheid, de neutraliteit hiervan en ondergraaf deze kleurmethodiek.
Het werk vraagt erom om in het echt, in het atelier te worden gezien omdat men dan pas de visuele vertaling van het onderwerp waarneemt, en ontdekt dat het bijvoorbeeld gaat om een kleurpotloodtekening i.p.v. een zeefdruk.

Werk

Bio

Eric Jan van de Geer (1965, Leeuwarden) studeerde aan de kunstacademie in Kampen (1991) en behaalde zijn master aan het Frank Mohr Instituut in Groningen (1999). Hij studeerde bij beide instituten Painting. Deze achtergrond is nog steeds zichtbaar in het huidige werk dat hij maakt. Een schilderkunstige benadering vanuit andere media, fotografie, zeefdruk, kleurpotlood. Het fotografische beeld is altijd het uitgangspunt bij zijn verdere beeldend onderzoek naar de 'werkelijkheid' van de oorspronkelijke foto.
Met zijn werk nam hij deel aan verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zijn werk was recent te zien in de groepstentoonstelling Thema/Methode Keuzevrijheid in galerie De Zaal en hij had bij het Goethe Instituut in Rotterdam een grote solo tentoonstelling.