Stuur een bericht aan Efrat Zehavi

Stuur een bericht aan
Efrat Zehavi

Efrat Zehavi

Rotterdam-based visual artist and writer Efrat Zehavi (1974, Haifa) is an avid collector of portraits, mythological imagery and personal stories. She is known for the plasticine portraits that she models on the spot at public locations. Her art projects focus on audience participation. Encounters and conversations with strangers serve as inspiration for her sculptures, staged photos, collages and short stories. The main themes Zehavi addresses in her work are origin, family and migration. She combines image and text in installations, animations and books. Zehavi’s latest interactive performance and installation mOTHER was shown at Stedelijk Museum Schiedam, but she considers cafés, libraries and festivals as equally important exhibition spaces. (photo by Renata Dutrée)

Werk

Bio

Beeldend kunstenaar en schrijver Efrat Zehavi (Haifa, 1974) is gefascineerd door de culturele diversiteit van de hedendaagse stad en haar inwoners. Rotterdam, waar ze in 2001 naartoe verhuisde, maakte haar tot de fervente verzamelaar van portretten, mythologische beelden en persoonlijke verhalen, die ze tegenwoordig is. Haar performances en kunstprojecten zijn op publieksdeelname gericht. Ontmoetingen en gesprekken met onbekenden zijn het uitgangspunt en de inspiratiebron voor haar werk. Ze onderzoekt hoe ze met artistieke middelen als tekst en beeld, observatie, publieksinteractie en kunstonderwijs, mensen dichterbij hun diepe emoties kan brengen. Ze zoekt daarbij wat verschillende mensen juist met elkaar verbindt, en wat hen een gevoel van gezamenlijke identiteit biedt. De belangrijkste thema's die ze in haar werk behandelt zijn afkomst en familie relaties. Het materiaal dat ze vergaart tijdens de ontmoetingen met onbekenden of naasten – beeld en tekst – combineert ze in installaties, animaties en boeken.
Zehavi’s interactieve performance mOTHER was te zien in het Stedelijk Museum Schiedam, maar zij beschouwt cafés en bibliotheken als even belangrijk tentoonstellingsruimtes.

De keuze van Efrat Zehavi

Charlotte Schleiffert

De tekeningen, schilderijen en sculpturen van Charlotte stralen kracht en energie uit. Ik hou van hun speelse karakter en de vrijheid waarmee ze zijn gemaakt. Ik voel me verbonden met Charlotte vanwege haar betrokkenheid bij sociaal - politieke zaken. Haar verhalende taferelen geven een inkijk in het leven van vrouwen en mannen op verschillende plekken ter wereld.
De collagetechniek die Charlotte gebruikt komt terug in de karakters die ze verbeeldt: hybride figuren tussen mens en dier, tussen modellen uit modebladen en mensen met rituele maskers.

Ondine de Kroon

Ondine heeft een bijzondere ambachtelijk kwaliteit in verschillende druktechnieken vooral in het llinoleumsnijden. Haar taferelen zijn verhalend, met heldere kleuren en en vol levendige details.
In haar recente project De singel ≈ een gedicht maakte ze een gigantisch prentenboek over haar wandelingen langs de Heemraadssingel in Rotterdam. Aan dit project werkte ze samen met buurtgenoten en leerlingen van de Mariaschool. Ik voel me verbonden met haar betrokkenheid bij de buurt en haar bewoners.